11 June, 2011

China: Internet & Materialism


Mula-mula aku nak cerita pasal Deng Senshan, 15 tahun. Cerita lama tahun 2009. Semuanya bermula masa umur dia 13, dia start main World of Warcraft etc. Kalau tak sekolah, dia depan komputer. Kadang-kadang tak tidur, tak makan, malam-malam pergi cybercafe. Berat dia naik, & dari top student terus tak top. Parents dia pindahkan desktop ke bilik dorang, belikan treadmill tapi semua tak berkesan. Oleh sebab tu, pada Ogos 2009, parents dia hantar dia pergi ke Qihang Salvation Training Camp sebab ketagihan internet dia.



Qihang ni bukan training camp biasa. Walaupun nampak macam untuk therapy, tapi dorang amalkan military regimen. aktiviti kadang-kadang start dari subuh sampai tengah malam. Campers kena lari, push-ups, & kalau tak buat kena pukul.

Hari pertama tu, DS & 3 orang lagi budak baru kena suruh lari kat basketball court. Lepas 30 laps, DS jatuh. Counsellor tu kemudian seret dia lepas tu dia kena pukul dengan wooden chair yang dah patah tu. DS bangun balik & sambung lari. tapi dia jatuh lagi. Dia kena marah & kena pukul lagi dengan plastic stool. Dia gerak sikit tapi lepas tu tak gerak dah. Semua ni disaksikan oleh ramai orang. Lepas tu dia kena angkat pergi katil dia, hidung,mulut, telinga semua berdarah. tapi dorang tak hantar terus dia ke hospital & akhirnya DS disahkan mati. sungguh tragis.


Lepas kematian DS baru orang tau sebenarnya founder camp tu, yang konon-kononnya "an educational & psychological expert" tak pernah pergi high school pun. Masa ni teruklah kerajaan China kena kritik & lepas tu baru dorang start buat guidelines untuk boot camp ni. Kerajaan ada jugak bayar ganti rugi kat family DS .

Itu lah cerita pasal DS.

Masa aku mula-mula baca artikel ni, aku ingat macam cerita biasa remaja ketagihan internet, sekali tengok mati DS tu. terkejut jugaklah sampai macam ni sekali. ok bercakap pasal ketagihan internet kat China ni, memang tahap teruk. sampai tahap dorang nak suruh kerajaan recognise ni sebagai mental illness.

Ini ada lagi kisah tragis kat China,
  • Two kids exhausted after 2 days of online gaming, passed out on railroad tracks and were killed by train
  • A boy butchered his father after a disagreement about his internet use
  • A 13 year old finished 36-hour session of World of Warcraft and leaped off the roof of his 24-storey building, hoping to "join the heroes of the game"

Ada lagi yang terbaru pasal, budak 17 tahun jual kidney sebab nak beli Ipad 2. Bagi dorang, benda-benda ni semua ialah simbol kekayaan. Taktau budak ni boleh main Ipad tu sampai bila sebab ada complications lepas surgery tu. Kalau dia hidup lama pun, kena jual kidney lagi satu sebab nanti Ipad 3 keluar pulak.

Komen aku? takde komen pun cuba nak ingatkan diri sendiri. Aku pun lebih kurang jugak, hari-hari bukak facebook, update blog. Tapi aku boleh survive la takde internet contohnya kalau outstation. haha. Macam Iphone, Ipad, Blackberry, DSLR semua tu trend je. bila kawan ada, kita pun nak. Yup dulu aku macam tu, masa umur belas-belas..ni dah era 20an kita tau la mana yang perlu mana yang tak perlu. Tapi, kalau ada duit, belilah takde masalah. Kalau takde duit, janganlah susahkan diri sendiri. hehe

ok. bye.

Reader's Digest Dec 2010,
read more: here, here, here, here, here

3 comment (s):

xaty said...

konon nak ikut trend, sanggup jual kidney utk beli iPad. Adoii

[Reply]
dia said...

nice one.

[Reply]
Meck said...

xaty: adoii jugak

dia: tq dia

[Reply]
>