18 June, 2011

Tips dapat BE (for beginners)

Aku ni kira beginner la sebab sekarang baru aktif blogging walaupun blog ni dah berumur 2 tahun. Selama 2 tahun ni tak pernah dapat BE (sebab aku tak serius), tapi kawan aku ni (Yuyu, bukan Yuyu Zulaikha ye), baru 2 bulan dah 3 BE. Jadi aku pun buat research dan jumpa blog Myz Ziema. Dia tanya sendiri kat Nuffnang kenapa dia tak dapat-dapat (macam aku la). Nuffnang reply, 
Sesuatu unit iklan "Skyscraper" seharusnya menjadi elemen pertama di sidebar dan bukan di tempat lain. Hal yang sama juga bagi unit iklan "Leaderboard" yang seharusnya menjadi elemen pertama yang dapat dilihat di saat pengunjung masuk ke laman web anda.  
Manakala, unit iklan "Large Rectangle" pula seharusnya ditempatkan betul-betul di bawah entri pertama anda. Jika unit iklan blog anda tidak mengikut garis panduan yang telah dinyatakan seperti di atas, hal ini akan banar-benar mempengaruhi keputusan Pengiklan untuk memilih blog anda dan berkemungkinan tinggi menyebabkan mereka memilih blog lain.
Jadi baru aku tau sekarang kenapa aku tak dapat-dapat. Semua tu aku faham kecuali Large Rectangle tu. Masa aku edit, dia mesti keluar kat bawah sekali. Jadi aku buat research lagi macam mana nak letak betul-betul  bawah entri & aku jumpa blog Snyder8. Senang je, korang ikut je satu-satu arahan kat situ.

Itu yang pertama, yang kedua kena selalu update survey kat Nuffnang tu. Kawan aku yang dah dapat 3 BE ni cakap, lepas dia update terus dapat. jadi, cubalah.

Itulah tips yang ada kepada budak baru belajar. Aku baru buat tadi, jadi tunggulah macam mana. Harap-harap ada.

Ok. Sekian terima kasih. 

11 comment (s):

Haffiz MohdNoor said...

thanks for info.. nak try lah :D

[Reply]
Amirul Amin said...

macam bro buat ni ke?

[Reply]
fiz mr.beloved said...

1 lg tips..awk kena la slalu update,then usaha supaya trafik meletop2..:)

[Reply]
Sa Y. said...

good tips! I just realised that my leaderboard and large rectangle located wrongly! hopefully can be BE ASAP! thanks so much! :D

[Reply]
Meck said...

haffiz & sa.y: welcome!

Amirul: bkn bro lah. sis! haha. yup mcm ni

fiz: yup itu pun. skg temph percubaan. klu naik nak kongsi tips tu plak hehe

[Reply]
Joe_eL said...

thx =)

[Reply]
Ida_Iara said...

nak tanya..klu dia tulis pendapatan terumpuk tu means BE ka??

i got 4 kempen bwh pendpatn terumpuk tu skrg..tp konpius adakah itu BE??

[Reply]
Meck said...

joe: welcome!

Ida: yup i rasa tu BE..hehe. congrats!

[Reply]
Famili Ceria said...

wow...teringin gila dapat BE...

[Reply]
.m y z. said...

wahh baru perasan entry ni. ada backlink masa ziema cek kat nuffnang tadi. hee~ Alhamdulillah lepas ziema buat mcm yang nuffnang suruh tu, bulan ni je dah dapat 5 BE dalam masa sebulan :DD

[Reply]
Meck said...

tu la.selama xperasan pun psl kedudukan iklan hehe

[Reply]
>