07 July, 2010

LLB tu apa?

LLB

susah jugak nak explain LLB ni. kalau orang tanya part berapa susah nak jawab,eg,

a: dah part berapa?
---------------------
b: part 1
a: ooo..muda lagi. baru masuk la ni. belajar rajin-rajin.. bla bla..
b: (terpaksa dengar)

-----------------------

b: part 7
a: (buat muka kasihan) yeke. tak lepas paper ke?
b: eh tak la..bla bla bla.. (terpaksa explain)
a: (tak faham jugak)

------------------------
b: dah habis tapi sambung lagi
a: wow!! sambung master ke?
b: aaaa.. ha'ah.. (malas nak explain)

------------------------

ni jawapan paling senang setakat ni..

b: dah habis tapi sambung
a: oo hari tu apa?
b: diploma
a: ooo ni sambung degree la
b: ha'ah
a:ooo

kalau tak tau lagi apa tu LLB.. LLB ni law professional course. sebelum ni ambil sarjana muda pengajian undang-undang (BLS). 3 tahun. dah habis la. sekarang lagi setahun sarjana muda undang-undang (LLB). kalau universiti lain, terus 4 tahun. UITM lain sikit.

kalau tak nak sambung LLb pun boleh. tapi tak boleh nak practice la. boleh jadi legal adviser. kalau nak sambung master or ambil syariah lepas BLS pun boleh. tapi selalunya orang sambung terus LLB sebab alang-alang (bukan pasal nak practice pun).

LLB ni tak sama macam kelas biasa. masuk kelas ikut office hour. before 8.30am kena punch card. lepas tu kena balik pukul 5 walaupun takde kelas. terpaksa tunggu sebab kena punch card. kelas ada sampai malam. 3 kali seminggu. sampai pukul 10.

kelas pun bukan kelas biasa. 1 kelas ada 4 firm. 1 firm 5 orang. sepanjang LLB ni rapat la dengan firmmate sebab duduk sama kerja sama tidur pun mungkin sama.haha.lepas tu kat kelas ni ada pantry.. untuk letak milo,biskut etc..ada screen besar kalau nak tengok movie. haha over

kalau ikut senior, semua cakap LLB ni hectic..penat..susah. sampai kena bawa toto tidur kat firm.hmm harap-harap semua tu tak betul la. kalau betul..nasibla.. sekarang ni baru 3rd day.. 1st & 2nd day tu memang penat..tak buat apa pun..tapi balik rumah memang terus pengsan. mungkin sebab dah tua kot. tapi so far so good..tak start sangat pun lagi bolehla.haha

paling best LLB ni kena pakai black & white setiap hari. best sebab tak payah fikir nak pakai baju apa. tapi tak best sikit la sebab kena hati-hati kalau makan. setakat ni tak pernah lagi baju tak kena makanan.

ok. dah.. ni la LLB..

7 comment (s):

kenwooi said...

law courses are difficult! =P

[Reply]
ilani88 said...

i'm lovin it.. hehe..congrats darl!

[Reply]
kilique said...

wah. byk2 kwn kta mek, ko ja sturang yg lawyer. Sa tumpang bangga sma ko. Go amek!! XD

[Reply]
tqa.awesome.lagendary said...

ouhh law uitm eh?
i c..~
pasni smbung pupillage ke?
JempotDatangKeBlogTqa

[Reply]
meck said...

kenwooi: not very difficult la. u just need to know how to make it fun

ilani: suka sampai amik master kan.haha

kilik: lawyer biasa jak lik. sama jak. hehe. sa nnt jadi lawyer buruk jak.haha

tqa: yup. pasni sambung lg..lm kan..

[Reply]
yuyu aziz said...

just read it! interesting muaksss

btw meck, pls update you blogger bio data , just add anything new there and see what happen next. i just do that few days ago and tonite find out that i was awarded with 2 BE but no more excitement, as we usually did. haha. i miss the moment btw! :)

we collect BE for fun, keep the friendship memories for life....

[Reply]
Meck said...

ala nuffnang xsuka i la yuyu. xdpt2 be lg. trafik sikit kot hahaha

[Reply]
>